KUR’AN’DA GÖKLERİN VE YERİN YARATILMASI HAKKINDA İKİ KELİME

Author :  

Year-Number: 2017-21
Yayımlanma Tarihi: 2018-11-07 14:46:47.0
Language : Arapça
Konu :
Number of pages: 272-305
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsanoğlunun ve özellikle evrenin yaratılışı konuları Kuran’da ayrı ayrı pekçok ayete farklı tarzlarda, şekillerde ve ifadelerde yer almaktadır. Bu ayetlerde, « bedea », « fetara », « halaka » gibi kelimeler (öncelikli olmak üzere), ayetlerin sıralamasında düzenli olmamakla beraber « göklerin ve yerin yaratılışı » ifadesinin başıincelenmesine ve tahlil edilmesine odaklanmıştır. «Halaka/yarat» ifadesi Kuran’da ayrıca gökler ve yer için kullanılmıştır. «Halaka/yaranda yer almaktadır. Bu çalışma, «halaka/yarat», «halk/yaratılış», «halekna/yaratık» ifadelerinin kullanıldığı ayetlerle sınırlı olup ilk önce bu ayetlerin sıralaması sonra derinlemesine t» fili «gökler ve yer» ifadesinden önce yer almak suretiyle Kuran’da farklı konular hakkındaki çeşitli ayetlerde, otuz üç defa kullanılmıştır. Bu ifadelerin özellikle beş konuda gruplandırılması kayda değerdir. «Göklerin ve yerin yaratılışı» ifadesinin ardından düzenli olarak kullanılan her kelime sözkonusu beş grubun herbiri için bir anahtar kelime/kavram teşkil etmektedir. Bu anahtar kelimeler, «Tam hakikat/ الحق », «altı günde», «yedi kat göğün yaratılması/kurulması», ilahi yaratma ifadelerinden oluşmaktadır. Yaratma sürecine ilişkin (altı gün) ayetlerin kronolojik sırası ise, bu konunun önemini ve kademeli gelişimini göstermektedir. Bu durum, Kuran’ın mucizevi üslubuna/yapısına dair bir başka olağanüstü boyuta işaret etmektedir. Diğer yandan « halaka » terimini kullanan beşinci grup ayetlerin kapsadığı ve yine yaratmaya ilişkin olan anahtar kelimeler (var etmek, oluşturmak, kurmak, tesis etmek / )،جعل ،سخرözellikle gökler ile yerin arasındakilerin yaratılışlarına yönelik anlamlar içermektedir. Klasik lügatlerde "yaratmak / ,"خلقile " tesis etmek / "جعلifadeleri arasındaki fark dikkat çekici ve açık şekilde yer almıştır. Bu çalışma da sadece, gökler ve yer için kullanılan iki kelimeye ele almakta ve tahlil etmektedir.

Keywords

Abstract

Throughout the Qur’an, the creaton of the human being and the universe appears in different styles, shapes and expressions in different verses. In these different verses, words such as «bedea», «fetara», «halaka», not originally ordered in the classifcaton of the said verses, precede the expression « the creaton of heavens and earth ». This research, restricted on the verses mentoning the words «halaka/has created», «halk/creaton», «halekna/we have created», consists of frst a classifcaton and then an in-depth analysis. The expression « halaka/ has created » has been used in the Qur’an among others for heavens and earth. The verb « halaka/ has created » preceding the expression « heavens and earth » appears 33 tmes in the Qur’an in different verses on more or less distnct subjects/topics. The grouping in 5 specifc topics is noteworthy. Each of the words namely in Truth, in six days, to establish the 7 heavens, God’s creaton regularly used afer the expression «the creaton of heavens and earth» is a keyword for each group. The chronological order of the verses concerning the creaton period (six days) allows to stress its importance and its progressive development. Another miracle, prodigy of the Qur’an. The 5th group of the series using the expression « halaka » also concerns words related to creaton ( to set up, to establish) but focuses on the creatons between heavens and earth.In the texts, the difference between create and establish is noteworthy and clear. In this research, only the word «halaka» and the derived words used for heavens and earth are taken into consideraton. In additon to their defnitons and their use, an exceptonal consistency relates to these words

Keywords


  • Arnaldez, Roger ; DIEU, La création, et la révélation en Islam. Revue de théologie et de philosophie, 1969, ( Conférence à l’Université de Genève, 1968).

  • Arnaldez, R.; Le Coran, ch.3 Les révélations qui concernent la création,Paris 1983.

  • Kılıç, Sadık; “Kur’an’da Yaratma Kavramıyla İlgili Ayetler Hakkında Semantik Bir Tahlil”, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Sayı: 28 Yıl: 2007, ss.305-316.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics