İNTİHAR OLGUSU VE İSLÂM’IN RUH SAĞLIĞINA VERDİĞİ ÖNEM

Author :  

Year-Number: 2016-20
Yayımlanma Tarihi: 2018-11-07 10:51:23.0
Language : Türkçe
Konu : Din
Number of pages: 22-33
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Avrupa’da yapılan Rönesans devrimiyle beraber ortaya çıkan modernizm ve modern hayat tarzı bir bütün olarak insanlığa pek çok faydalar temin etmiş olmasına rağmen, maalesef ferdi ve toplumsal pek çok problemin ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Bu hayat tarzının getrmiş olduğu yeniliklerden Müslüman toplumlar da etkilenmiştir. Ancak Müslümanların günlük yaşam ve felsefelerine tam anlamıyla uygun olmayan ve dini insan hayatından ayıran bu tarz, Müslümanların hayatlarında ekonomik, sosyal ve ruhsal bazı problemlerin meydana gelmesine sebep olmuştur. Bu çalışma, modernizmle beraber Müslü- manların yaşamlarında meydana gelen problemlere Kur’ân’dan çözüm yollarını sunmak ve Kur’ân’ın Müslümanlar için bir rahmet, şifa ve hayat kaynağı olduğunu göstermektir. Dolayısıyla, Müslümanların Kur’ân-ı Kerim’in ilkelerine sımsıkı sarıldıkları ve günlük yaşamlarına uyguladıkları takdirde, sadece dünyevi değil, aynı zamanda uhrevi hayatları için de katkılar sunulacağı öne sürülmektedir. Bu bağlamda, İslâm’da intiharın yasak olduğu, insan hayatının kutsal ve şerefli olduğu, İslâm’ın insan hayatını koruma altına aldığı ve onun ruh sağlığına önem verdiği, insanlar için dünya hayatının sadece bir imtihan yurdu olduğu ve bu imtihanı kazanmanın yolunun ise Allah’ın ilkelerine uymadan geçtiği hususları ortaya konulmaktadır. Şayet Müslümanların, olması gerektiği gibi inanıp, bu inançlarını günlük yaşamlarına uygularlarsa, başka bir ifade ile iman ile ameli birleştirirlerse dünya ve ahiret hayatlarını gül bahçelerinden bir bahçeye dö- nüştüreceklerine dikkat çekilmektedir.

Keywords

Abstract

Although the modernism and modern renaissance revoluton carried out with the lifestyle in Europe, many of the benefts humanity as a Bugt have provided the emergence of individual and communal unfortunately caused a lot of proplem. The innovatons brought by this lifestyle is influenced by the Muslim community. but became the reason Muslims lifestyle and to the improper literally philosophy and religion in human life that separates the lifestyle of Muslims lifestyle and philosophy literally unsuitable and religion in human life that separates life of these lifestyle Muslims occurrence of economic, social and psychological some proplem. This artcle modernism occurred with Muslims in the Quran than to offer solutons to proplem life and establishing a mercy for Muslims, is the source of life and to promote healing. This artcle establishes the Muslims hold fast to the principles of that and if they apply to daily life, not only secular Muslim is also suggested that the present contributon to the ethereal life this context, the artcle is prohibited suicide in Islam, man is holy and honorable life, Islam people that protects the life, Islam gave importance to people's mental health, it is a test of the life of this world for people and i the way to win this test Reveals that now applying God's principles. this study, as it should be if Muslims believe, if they apply to their daily lives this belief, they combine deeds with faith in other words they argue into a garden of roses garden world and the hereafer their lives.

Keywords


  • (*) Bu makale 29 Kasım 2014 tarihinde Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından dü- zenlenmiş olan ‘Uluslararası İslâm ve Ruh Sağlığı’ sempozyumunda bildiri olarak sunulmuş ve Toplum Bilimleri Dergisi için ilaveler yapılarak yeniden düzenlenmiştir.

  • 1 Mc Cullough, Leslie, ‘İntihar: Sebepleri Nedir ve Ona Nasıl Engel Olunur?’ Çev: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Peker, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 2, Samsun, 1987, s. 107.

  • 2 Bkz. H. G. Koenig, ‘Religion, Spirituality, and Medicine: Research Findings and Impli-ca- tions for Clinical Practice’. Southern medical journal. 97, 2004, ss. 1194-1200; Mustafa Köylü, ‘Ruh Sağlığı ve Din: Batı Toplumu Açısından Bir Değerlendirme’, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 23, 2007 ss. 65-92; Mustafa Köylü, ‘Ruh ve Beden Sağlığı Üzerine Yapılan Araştırmaların Bir Değerlendirmesi’, OMU İlahiyat Fak. Dergisi, sayı 28, 2010, ss. 5-36.

  • 66 Necati Öner, Stres ve Dinî İnanç, s. 66, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1989.

  • 93 Mü’min, 40/60; Bakara, 2/152. Ayrıca bkz. Seyfettin Yazıcı, İnananların Güç Kaynağı Duâ, s. 5-6, D. İ. B. Yayınları, Ankara., 2002.

  • Bediüzzaman Said Nursî Tarihçe-i Hayatı (1877/1960), İstanbul, 2004.

  • Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmâil (ö. 256/870), el-Câmiu’s-Sahih (Sahîhu’l-Buhârî ) (I-VIII), İstanbul, 1981.

  • Ebû Dâvûd Süleyman b. Eş’as es-Sicistânî (ö. 275/888), Sünen (I-V), İstanbul, 1981.

  • Gürel, Ramazan, Din Eğitimi Açısından Kur’ân’da Hz. İbrahim, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011.

  • H. G. Koenig, ‘Religion, Spirituality, and Medicine: Research Findings and Impli-cations for Cli- nical Practice’. Southern medical journal. 97, 2004.

  • Köylü, Mustafa, Ruh Sağlığı ve Din: Batı Toplumu Açısından Bir Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 23, 2007.

  • Köylü, Mustafa, Ruh ve Beden Sağlığı Üzerine Yapılan Araştırmaların Bir Değerlendirmesi, OMU İlahiyat Fak. Dergisi, sayı 28, 2010.

  • Köylü, Mustafa, Kur’an’da Ruh Sağlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 31, 2011.

  • Merter, Mustafa, Dokuz Yüz Katlı İnsan, İstanbul: Kaknüs Yayınları, 2008.

  • Müslim, Ebû’l-Huseyn Müslim b. Haccac b. Müslim el-Kuşeyrî (ö. 261/875), el-Câmiu’s-Sahîh (Sahihu Müslim) (I-V), Beyrut, 1956.

  • Necati Öner, Stres ve Dinî İnanç, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1989.

  • Özsoy, Ömer ve Güler, İlhami, Konularına Göre Kur’ân, Ankara, Fecr Yayınları, 2006.

  • Raymon Aron, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, Ankara, 1986.

  • Yazıcı, Seyfettin, İnananların Güç Kaynağı Duâ, D. İ. B. Yayınları, Ankara, 2002.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics