Covid-19 Pandemisi ve Dijitalleşme: Aile, Eğitim ve Din Kurumları Üzerine Sosyolojik Bir Çözümleme

Author :  

Year-Number: 2022-32
Yayımlanma Tarihi: 2022-06-24 16:50:37.0
Language : Türkçe
Konu : Felsefe ve Din Bilimleri
Number of pages: 101 - 111
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

ÖZ

Bilindiği gibi Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığı iddia edilen Covid-19 Pandemisi kısa sürede Çin’in sınırlarını aşarak küresel bir soruna dönüştü. Pandemi, sosyokültürel hayat başta olmak üzere birçok alanda zorunlu kısıtlamalara neden oldu. Sokağa çıkma yasaklarının getirilmesi, okulların tatil edilmesi, seyahat kısıtlamaları, karantina tedbirleri vb. uygulamalar sosyal hayatı ve bununla bağlantılı olarak toplumsal kurumların yapısını ve işleyişini de etkiledi.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 Pandemisi ile dijitalleşme olgusu yeniden ve daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiştir. Pandemi, dijitalleşmenin ve internet kullanımının önemini yeniden ortaya koymuş ve beraberinde bazı tartışmaları getirmiştir.  Pandemi ile birçok sosyal alanda olduğu gibi toplumsal kurumların yapısında ve işleyişinde de dijitalleşmeye yönelik yeni adımlar atılmıştır. Bu bağlamda makalede, covid-19 Pandemisi ile dijitalleşmeye yönelen toplumsal kurumların pandemi sürecindeki işleyişleri aile, eğitim ve din kurumları özelinde kavramsal açıdan ele alınarak sosyolojik bağlamda değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

As it is known, the Covid-19 Pandemic, which is claimed to have emerged in the city of Wuhan, China, has turned into a global problem by exceeding the borders of China in a short time. The pandemic caused mandatory restrictions in many areas, especially in socio-cultural life. The imposition of curfews, the closure of schools, travel restrictions, quarantine measures, etc. practices have affected social life and, in connection with this, the structure and functioning of social institutions.As in the whole world, the digitalization phenomenon has come to the fore again and more strongly with the Covid-19 Pandemic in Turkey as well. The pandemic has reintroduced the importance of digitalization and internet use and has brought some discussions with it. With the pandemic, new steps have been taken towards digitalization in the structure and functioning of social institutions, as in many social areas. In this context, in the article, the functioning of the social institutions that turned to digitalization with the Covid-19   Pandemic process was evaluated in the sociological context by considering the family, education and religious institutions from a conceptual point of view.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics